Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nden Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın Serbest Bırakılması Çağrısıyla İmza Kampanyası

Haberler

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, siyasi linç ve hukuksuz uygulamalar sonucu tutuklanan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın serbest bırakılması çağrısıyla 5 Kasım 2022 günü bir imza kampanyası başlattı. Kampanya, 15 Kasım 2022’de örgütün Facebook sayfasında da imzaya açıldı.

Kampanyanın imza metni şöyle:

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı Serbest Bırakılmalı!

Sayın Ankara Cumhuriyet Başsavcısı,

Size, insan hakları savunucusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması ve haksız tutukluluğundan ötürü kaygı duyduğumu ifade etmek üzere yazıyorum. Kendisine yöneltilen suçlamalar temelsiz, tutukluluğu keyfidir.

21 Ekim’de, avukatları, Prof. Dr. Fincancı’nın “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde olası kimyasal silah kullanımı” iddiaları hakkında bağımsız bir soruşturma yapılması gerektiğine ilişkin kamuya açık olarak ifade ettiği yorumlarının ardından Milli Savunma Bakanlığı’nın talebi üzerine Fincancı hakkında soruşturma başlatıldığını öğrendi. Önde gelen insan hakları savunucusu ve adli tıp uzmanı Prof. Dr. Fincancı, 26 Ekim 2022 günü sabah erken saatlerde “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla polis tarafından gözaltına alındı.

Prof. Dr. Fincancı hakkında yalnızca yasaklı silah kullanımı iddialarının soruşturulması çağrısında bulunduğu için soruşturma başlatmak, bir insan hakları savunucusunu susturmak amacıyla ceza adalet sisteminin kötüye kullanılması kapsamına girer ve devlet yetkililerin insan haklarını gözetme, koruma ve gereğini yerine getirme görevine aykırıdır.

Devletler, insan hakları ihlallerini önlemek ve meydana geldiği durumlarda hak ihlallerini raporlamak için insan hakları savunucularını çalışmaları boyunca korumakla ve insan hakları savunucusu olarak yürüttükleri çalışmalar için elverişli bir ortam sağlamakla yükümlüdür. Yetkililer, ceza soruşturmalarının, gözaltı ve yargılamaların insan hakları savunucularını hedef almak üzere kötüye kullanılmadığından emin olmak zorundadır; çünkü bu türde uygulamalar bu kişiler bakımından haksızdır ve olası insan hakları suistimalleri hakkında açıklama yapan herkes üzerinde caydırıcı bir etki yaratabilir.

Sizi, Prof. Dr. Fincancı’nın derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep etmeye ve Prof. Dr. Fincancı’yı insan hakları savunucusu olarak yürüttüğü çalışmalar bağlamında kendisini ifade ettiği için yargılamaktan kaçınmaya çağırıyorum.

Saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.