Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda “İkinci Faz”!

Haberler

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 14 Kasım 2016 günü TBMM’de yaptığı Sağlık Bakanlığı bütçe sunumunda, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda “ikinci faz”a geçileceğini açıkladı. Sağlıkta sorunlar dağ gibi dururken "ikinci faz"a nasıl geçilecek?

Tıp Dünyası – ANKARA

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 14 Kasım 2016 günü TBMM’de yaptığı Sağlık Bakanlığı bütçe sunumunda, aile hekimliğine başvuru sayılarının ortalama 3’ten 2,7’ye düştüğünü belirterek, halkın aile hekimliğine ilgisinin azaldığından yakındı. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda “ikinci faz”a geçileceğini açıklayan Akdağ, aile hekimi başına düşen nüfusu ortalama 3500-4000 kişiden, 2017 yılında 2900’e indireceklerini, bu amaçla çalışma başlattıklarını kaydetti.

TTB Merkez Konseyi ve TTB Aile Hekimliği Kolu, Akdağ’ın “ikinci faz” açıklamasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Kayıt sistemine dayalı, hekimler arası çatışmalara neden olan ücret ödemesiyle çalışma barışını bozarken; her an işten atılmaya sebep olacak ceza sistemi, eriyen ücretler ve hepsinden önemlisi mesleği ve çalıştığı işle ilgili belirsizlikler ve gelecek kaygısı olan hekimlerin durumu ve benzeri sorunlar önümüzde dağ gibi dururken ‘ikinci faz’a nasıl geçilecektir” sorusu yöneltildi.

Açılan kadrolara hekimler ilgi göstermiyor

Açıklamada, mevcut aile hekimlerinin yaşadığı sorunların giderek arttığı, hekim başına düşen hasta sayısını azaltmak için kadrolar açıldığı ancak açılan kadrolara hekimlerin ilgi göstermediği vurgulandı.

Ayrıca, açılan yeni kadrolar için çalışılacak bina, demirbaş ve tıbbi malzeme bulunmadığı, birlikte çalışacak sağlık personelinin bulunmadığı, hatta mevzuata göre olması gereken kayıtlı hastaların olmadığı aktarıldı.

Açıklamada verilen bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, başta İstanbul'da 606, Ankara'da 137, Gaziantep’te 63, İzmir’de 60, Mersin’de 51, Adana’da 32 olmak üzere, diğer illerimizde de yeni aile hekimliği birimleri açtı ancak bu kadroların çoğu hekimler tarafından tercih edilmedi. Son olarak boş kalan bu birimleri doldurabilmek amacıyla iller arası yerleştirme için İstanbul’dan 400, Ankara’dan 128, İzmir’den 53, Gaziantep’ten 49, Kocaeli’nden 47, Antalya’dan 28 olmak üzere toplamda 990 Aile hekimliği birimi kadrosu açıldı. Yine verilen bilgiye göre, İstanbul’da iki yıldır 250’ ye yakın aile hekimi hemşiresiz çalışıyor ve Sağlık Bakanlığı bu sorunu gidermek için herhangi bir atama yapmıyor.

Açıklamada, hal böyleyken “İkinci Faz” geçiş yönünde açıklama yapılması “başarısız olmuş sağlık politikalarında” ısrar olarak değerlendirildi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.