Ölüme karşı yaşamı savunmak

Başyazı

Hekimlik ölüme karşı yaşamı, hastalığa karşı sağlığı savunmaktır.

Her yerde, her zaman.

Çünkü aslolan yaşamdır…

Buna rağmen hekimler de yaşam düşmanlarının hedefi olabiliyorlar.

Charlie Hebdo dergisine yönelik vahşi saldırıda çoğu karikatür sanatçısı 12 kişi katledildi. Ölenlerden biri de dergide köşe yazıları yazan psikiyatri uzmanı Dr. Elsa  Cayat'dı. Tüm dünyayı sarsan bu saldırıyı gerçekleştirenler öylesine soğuk kanlı birer ölüm makinasına dönüşmüşlerdi ki can alırken hiçbir şeyi sorgulamıyor, önüne geleni katlediyorlardı. Bir yönüyle çok geliştiği söylenen “çağdaş” Dünya'nın özünde içine düştüğü, düşürüldüğü derin karanlığın göstergesiydi katliamlar. Ölümün sıradanlaşmasının göstergesi…

Hatırlayın, IŞİD geçtiğimiz Ekim ayında kadın doktorları hedef alan katliamlar yapmıştı. 8 Ekim 2014'de Musul'da iki kadın hekimin, Dr. Maha Sabhan ve Lamia İsmail'in IŞİD tarafından öldürüldüğü açıklanmıştı.

Din adına insanları katledenler yaşamı savunanlara da, yaşamı güzelleştirenlere de ayrıcalık tanımıyorlar. 21. yüzyılda ortaçağ karanlığını yaşatmaya devam ediyorlar.

***

Boston'da kardiyovasküler cerrah Dr. Michael Davidson ofisinin yakınlarında silahlı saldırıda öldürüldü. Bu olay nedeniyle hekimlerin ve sağlık çalışanlarının kimi zaman ölümcül olabilen şiddete uğramaları yeniden tüm dünyanın gündemine geldi. Dr. Ersin Arslan'ın hastanede görevi başında katledilmesini hatırlatan bu olay nedeniyle hayat kurtaranların hayatına kastedilmesi, hekimlerin hedef haline getirilmesi, güvenli ortamlarda çalışmalarının sağlanmaması gerçeği ne yazık ki yeniden ortaya serildi.

***

Mesleğinin gereğini yerine getirmeye çalışan hekimler her yerde, tehdit altında bile yaşam için mücadele veriyorlar.

Gezi'de Türkiye'de olduğu gibi.

Bundan dolayı yargılanabiliyorlar, Ankara'da olduğu gibi.

Ankara'da polis saldırılarında yaralanan göstericilere ilk yardım hizmeti sağladığı için Ankara Tabip Odası yönetim ve onur kurulu üyelerinin görevden alınması için açılan davanın üçüncü duruşması 20 Şubat 2015 Cuma günü görülecek.

Tanıkların dinleneceği bu duruşmaya tüm dünya bakıyor. Hep birlikte orada olacağız ve bu utanç davasını takip edeceğiz.

***

İnadına, her yerde, ölümün karşısındayız. Gezi Parkı'nda, ODTÜ'de, Roboski'de, Reyhanlı'da, Filistin'de, Paris'te, Sivas'ta, Suriye'de, Irak'ta, Kobane'de, Şengal'de Dünya'nın her yerinde yaşamı savunduk, savunacağız.

Nerede düşmanlık var, orada yaşamın yanındayız.

 

Bayazıt İlhan

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı

Görsel: Esma Burcu Sereli 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.