Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın Hukuksuz Bir Biçimde Tutuklanmasına Giden Süreç

Ana Sayfa Gündem Haberler

Tıp Dünyası Haber Merkezi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, 26 Ekim 2022 tarihinde gözaltına alınmış, 27 Ekim 2022’de ise tutuklanmıştır. Hocamızın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki açıklamaları bahane edilerek kendisi, önce iktidar ve iktidar yanlısı medya tarafından hedef alınmış ardından gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Bu süreçte “hukuk”, politik gündemin ve medyanın ortaya saçtığı kara propagandayı takip etmiş, Korur Fincancı’nın kendini savunmasına dahi fırsat vermeden tutuklama kararı çıkarmıştır.

Korur Fincancı, 20 Ekim 2022’de katıldığı bir yayında Türkiye’nin kimyasal silah kullandığı iddialarına karşı Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere atıf yapmış, kesin bir yargıda bulunmadan bu iddiaların araştırılması gerektiğini dile getirmiştir. Buna rağmen önce iktidar, ardından iktidar medyası Korur Fincancı’nın sözlerini çarpıtan söylem ve yorumlara yer vermiştir. Eşzamanlı ve eşgüdümlü yürütülen çirkin sürecin detaylarını kronolojik olarak aşağıda paylaşıyoruz:

Açıklamanın medyaya yansıması:

Özellikle iktidar yanlısı medya, Korur Fincancı’nın açıklamalarını çarpıtarak servis etmiş, yürütülecek siyasi operasyon için kamuoyu oluşturmuştur. Medyanın olayı haberleştirmesi gazetecilik meslek ilkeleri aykırı bir şekilde yürümüş, haber metinleri nesnellikten uzak, yargı içeren söylemlerle inşa edilmiştir.

–  23 Ekim 2022 tarihli Türkiye gazetesi, manşetinde “İftira Çetesi Kandil’in Sesi Oldu: Kimyasal PKK’yı Görmüyorlar” ifadesine yer vermiştir.

–  Aynı tarihli Türkgün ise “Türk Tabipleri Birliği ile Teröristlerin Sözcüsü Fincacı’ya Tepki Yağıyor: Bu Bölücü Yuva Dağıtılmalıdır” manşetiyle çıkmıştır.

–  24 Ekim 2022’de Aydınlık gazetesi, “TSK’ya İftira Attı, Bölücülerle Toplantıya Koştu” menşetini kullanmış, aynı tarihli Türkiye gazetesi, Devlet Bahçeli’nin Manisa Mitinginde sarfettiği sözleri ilk sayfasına taşımıştır: “Tabipler Birliği Kapansın, Başındaki Yargılansın”

–   25 Ekim’de Diriliş Postası, Erdoğan’ın “Neşter Vurulacak: Meslek örgütlerinden terör destekçileri temizlenecek” ifadesini ilk sayfaya almıştır. Aynı tarihteki Aydınlık ise “Hekimler, Kimyasal Tertibin Sözcüsü Fincancı’ya Bayrak Açtı” haberini manşetten vermiş, Akşam ise “TTB’nin Başında Kalamaz” başlığıyla ilk sayfa haberine yer vermiştir.

–   26 Ekim’de Sabah, Hürriyet, Türkiye, Yenişafak, Akşam gibi iktidar yanlısı gazeteler, Devlet Bahçeli’nin “TTB’nin Kapısına Kilit Vurulsun, Hekimler Özgürleşsin” sözlerini ilk sayfadan vermiştir.

Siyasi gelişmeler:

Medyanın yanlı ve çarpıtmaya varan haber pratiklerinin bir benzeri siyasi söylemler için de söylenebilir. Zira konuya dâhil olan siyasiler, Korur Fincancı’nın açıklamalarını TTB’yi ve Korur Fincacı’yı hedef gösteren biçimde topluma aktarmıştır.

–  20 Ekim 2022 AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni kimyasal silah kullanmakla suçlayanlar, alçak bir iftira şebekesinin parçasıdır. Bunlar terör örgütünün cinayetlerini masum göstermeye çalışan odaklardır. PKK’nın cinayetlerini övenler, kirli odakların temsilciliğini yaparak TSK’ya saldırıyorlar” ifadelerini paylaşmıştır.

–  21 Ekim 2022’de CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun “”Askerin moralini bozacak, orduya herhangi bir şekilde olumsuz ithamda bulunacak olayı kabul etmeyiz” demiştir.

–  23 Ekim 2022’de Devlet Bahçeli, Manisa’daki mitinginde “TTB’nin kapatılması, başkanı bedel ödemesi haktır” demiş ve ertesi günkü iktidar yanlısı gazete ve televizyonlar bu ifadelere yer vermiştir.

–  24 Ekim 2022’de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından “Terör örgütünün diliyle konuşarak ülkesine ve ordusuna alçakça bühtan eden böyle bir şahsın, adı Türk ile başlayan bir kurumun başında olmasının milletimizin her bir ferdini rahatsız ettiğine inanıyorum. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızın yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarına ve mahkemelerin vereceği kararlara göre hem bu kişiyle hem de bu kurumla ilgili gereken adımlar atılacaktır. Bu çerçevede kabine toplantımızda ilgili bakanlarımıza Tabipler Birliği başta olmak üzere meslek örgütlerinde yeni bir yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatını verdik” ifadelerini kullanmıştır. Bu ifadenin ardından hukuki süreç hızlanmıştır.

–  24 Ekim 2022’de AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında “Bunlar ancak ihanet açıklaması olur. Herkes bilsin ki terörü de teröristi de teröre ve teröriste yataklık yapan zihniyetleri de milletimizle tasfiye etmekte kararlıyız” demiştir.

–  25 Ekim 2022 tarihinde Devlet Bahçeli MHP grup toplantısında konuşmuş ve “Türk askerine düşmanlık, düşmana askerliktir. Türk askerine aslı astarı olmayan suçlamalarda bulunanlar terörizme beşinci kol faaliyeti yapan kansızlardır. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı’nın vatandaşlıktan çıkarılmalı ve TTB kapatılmalıdır” ifadelerini kullanmıştır.

–  27 Ekim 2022’de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Hem Türk Tabipleri Birliği, hem mimar ve mühendisler odalarıyla ilgili yeni bir hazırlık yapıyoruz. Türk Tabipleri Birliği’nin ‘Türk’ ismine hakaret edercesine Türk milletine ve Türkiye Devleti’ne düşmanlık eden, terör örgütlerinin ağzıyla, ‘Türk’ ifadesini kullanan bir çatının altında görev yapması, bu milletin de devletimizin de kabul edeceği bir iş değildir. O nedenle burada yeni bir düzenleme hazırlığına başlandı. Çalışmamız bittikten sonra Sayın Cumhurbaşkanımıza, Kabineye arz edeceğiz. Ondan sonra da parlamentoda Cumhur İttifakı milletvekilleri bunun yasalaşma sürecini takip edecekler” demiştir.

Hukuki gelişmeler

Konunun medya ve siyasete yansımasının ardından başsavcılık hemen harekete geçmiş ve Korur Fincancı hakkında soruşturma başlatmıştır. Gözaltı ve tutuklama süreci ise çok hızlı gelişmiştir.

–  20 Ekim 2022’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya terör örgütü propagandası yapmak” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçundan soruşturma açıldı.

–  21 Ekim 2022’de TTB Hukuk Bürosu tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşme yapılmış, savcılığa medyadan soruşturma başlatıldığının öğrenildiği belirtilerek, talep halinde Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın uygun bir zamanda ifade için gelebileceği bildirilmiştir.

–  26 Ekim 2022’de Dr. Şebnem Korur Fincancı İstanbul’da gözaltına alındı.

–  27 Ekim 2022 tarihinde adliyeye sevk edilen Dr. Şebnem Korur Fincancı tutuklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.