Taleplerimizde ısrarcı, mücadelede kararlıyız!

Gündem
  • Çalışırken ve emeklilikte insanca yaşam için yeterli ve güvenceli ücret
  • Güvenli ve nitelikli sağlık hizmeti sunumuna uygun çalışma alanları
  • Hekimlerin atamalarının önündeki engellerin kaldırılması
  • TTB’nin Sağlıkta Şiddet Yasa Teklifi’nin yasalaşması

Tıp Dünyası – HABER MERKEZİ

14 Mart Tıp Bayramı’nın 100. Yıldönümü dolayısıyla, Türkiye’nin dört bir yanında tabip odalarınca çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerde sağlık ortamının sorunlarına dikkat çekildi ve sağlık çalışanlarının talepleri dile getirildi.

Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Ankara Şubesi (SES) ve Ankara Diş Hekimleri Odası tarafından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bahçesinde basın açıklaması düzenlendi. “Taleplerimizde ısrarcı, Mücadelemizde kararlıyız” pankartı açan hekimler ve sağlık çalışanları 14 Mart’ta Türkiye’nin sağlık ortamı ve sağlıkçıların taleplerine ilişkin açıklamada bulundu.

İstanbul’da Taksim Anıt Tören etkinliği, 14 Mart 2019, Perşembe günü gerçekleştirildi. Fransız Konsolosluğu önünde bir araya gelen Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası (İTO) yönetici ve üyeleri Taksim Atatürk Anıtı’na yürüyerek, anıt önüne “100 Yıldır Ülkemize Mesleğimize ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz” yazılı çelenk bıraktılar.

İzmir’de de 14 Mart 2019 günü Cumhuriyet Meydanında  İzmir Tabip Odası, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü temsilcileri katılımı ile gerçekleştirildi. Atatürk anıtına çelenk konulması ve saygı duruşunun ardından, Atatürk Kültür Merkezi’nde 14 Mart toplantısı gerçekleştirildi.

Adana, Antalya, Balıkesir, Batman, Bolu, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Kocaeli, Manisa, Muğla, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Uşak ve Van Tabip Odaları da 14 Mart dolayısıyla basın açıklamaları ve etkinlikler düzenlediler.

Sağlık çalışanlarının talepleri

14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla sağlık çalışanlarının talepleri ana hatlarıyla şöyle sıralandı:

  • Çalışırken ve emeklilikte insanca bir yaşam için yeterli ve güvenceli ücret istiyoruz.
  • Çalışma alanlarımız güvenli ve nitelikli sağlık hizmeti sunumuna uygun hale getirilmelidir.
  • Mega(!) projeler adı altında hayata geçirilen şehir hastaneleri; devasa ölü boşluklarla rant alanları değil, çalışanların çalışmasını kolaylaştıracak; dinleme alanları ve eğitim alanları oluşturulacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
  • Çalışma ve eğitim anayasal bir haktır. Hukuki dayanaktan yoksun olan güvenlik soruşturmaları sonucunda; ataması yapılmayan yüzlerce genç hekimin atamaları bir an önce yapılmalıdır.
  • 2018 Aralık ayında TBMM’de şiddet yasası olarak kabul edilen 7151 sayılı yasa, sağlık alanında şiddetin önlenmesine yönelik yeni bir düzenleme içermemektedir. TTB’nin 2014 tarihinde Meclis’e sunduğu sağlıkta şiddet yasa teklifi yasalaştırılmalıdır.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nden destek

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) de, 14 Mart’ın 100’üncü yılı dolayısıyla 17 Mart 2019 günü İstanbul’da düzenlenen yürüyüşe Lefkoşa’dan destek verdi. KTTB’nin organize ettiği etkinlik kapsamında hekimler Girne Kapısı’ndan Sarayönü’ne sembolik bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Türkiye’deki hekimlerle eş zamanlı olarak gerçekleştirdikleri yürüyüşle ilgili açıklama yaparak, “Meslektaşlarımızın yaşamdan yana tavrına, barış istencine, adalet ve eşitlik arayışına Kıbrıs’tan selam gönderiyoruz” dedi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.