Dr. Ceyhun Atuf Kansu 100 yaşında

Haberler

Şair, yazar Dr. Ceyhun Atuf Kansu’nun doğumunun 100. yılı dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Türk Tabipleri Birliği ve Kansu Ailesi tarafından düzenlenen konferans ve panelde “2019 Türkiye’sinde Hekimlerin Gözünden Çocukların Durumu” ele alındı.

Tıp Dünyası – ANKARA

Şair, yazar Dr. Ceyhun Atuf Kansu’nun doğumunun 100. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında yer alan “2019 Türkiye’sinde Hekimlerin Gözünden Çocukların Durumu” başlıklı konferans ve panel 15 Mart 2019 günü Türk Tabipleri Birliği’nde (TTB) gerçekleştirildi.

TTB ve Kansu Ailesi tarafından düzenlenen etkinliğin ilk bölümünde, Ceyhun Atuf Kansu’nun kızı, çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı Prof. Dr. Bahar Gökler, “Acının ve Umudun Kuşaklararası ve Kuşak Aşkın Taşınmasında Çocukluk Döneminin Belirleyici Yeri ve İşlevi” başlıklı bir konferans verdi. TTB eski Genel Sekreteri Dr. Sezai Berber’in kolaylaştırıcılığını üstlendiği konferansta, Prof. Dr. Bahar Gökler gerek aile içinde gerek toplumsal düzeyde yaşanan travmaların aktarımında çocukluk döneminin belirleyici yeri ve önemi üzerinde durdu ve yine travmaların çocukların gelişimi üzerindeki dolaylı ve dolaysız etkilerini anlattı.

Sevginin birleştirici gücü çocuklara iyi gelir

1 Mayıs 1977 katliamından Maraş katliamına, 12 Eylül’den Cumartesi Annelerine, Sivas katliamından Marmara depremine, Soma maden faciasından 2015’te Suruç ve 10 Ekim patlamalarına, güneydoğudaki çatışmalardan Aladağ Yurdu yangına, 15 Temmuz ve sonrasına, Türkiye’de yakın tarihte yaşanan büyük travmalara ve bunların kuşaklar üzerindeki etkilerine değinen Gökler, travmaların etkilerinin sağaltılması için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

  • İyi nesnelere olan bağlılık ve bunları geri getirme arzusu
  • Değerlere sahip çıkarak yaşamı birlikte oluşturma, birlikte üretip çalışma
  • Ruhsal dayanıklılık ve sevginin birleştirici gücü

Çocukların sosyal ve duygusal ihtiyaçları önemlidir

Konferansın ardından, kolaylaştırıcılığını TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman’ın üstlendiği panele geçildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Didem Öztop, “çocuklar ve hakları” ile ilgili konuştu. Çocukları yetiştirirken fiziksel ihtiyaçlarının öne çıktığını belirten Öztop, oysa çocukların sosyal ve duygusal ihtiyaçlarının da çok önemli olduğuna işaret etti. Hekimlerin, özel gereksinimi olan çocukların savunuculuğunu üstlenmesi gerektiğini kaydeden Öztop, özel gereksinimi olan çocukların hakları ve bu hakların kullanımı konusunda onların bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Öztop, yoksulluk ve gelir dağılımı eşitsizliğinin çocuklar üzerindeki etkilerine de değinerek, yoksulluğun en çok kız çocuklarını etkilediğini, kız çocuklarının ev içinde çocuk işçi durumuna düştüklerini anlattı. Öztop, “Çocuk haklarını talep etmeli ve çocukların yararına çalışmalıyız. Eylem stratejileri oluşturmalı ve kamu politikalarını çocukların yararına olacak şekilde zorlamalıyız. Çocuk hakları ile ilgili çalışan tüm kurum ve kuruluşları desteklemeliyiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Aşı reddi çocuk ve toplum sağlığı yönünden tehdittir

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, Türkiye’de son 7 yılda çocuklarına aşı yaptırmayan aile sayısının 183’ten 23 bine çıktığı bilgisini aktararak, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2019 yılında toplum sağlığını tehdit eden 10 neden arasında “aşı kararsızlığını” saydığını hatırlattı.

“Aşı karşıtlarının kızamık aşısı ile otizm arasındaki bir ilişkisi olduğunu öne sürmesi aşı kararsızlığına yol açıyor” diyen Yavuz, kızamık vakalarının dünya genelinde artış gösterdiğini ve bu artışta aşı reddi ve aşı kararsızlığının rol oynadığını söyledi. Aşıyla önlenebilir hastalıkları ilişkin, çeşitli yanlış algıların hâkim olduğunu kaydeden Yavuz, politikacıların söylemlerinin, kültürel ve dinsel algıların da aşı karşıtlığını beslediğini ifade etti. Yavuz, aşı reddinin ya da aşı kararsızlığının bilimsel bir dayanağı olmadığını belirterek, gerek çocuk sağlığı gerekse toplum sağlığının korunması için, ailelerin çocuklarına aşı yaptırması gerektiğinin altını çizdi.

Çocuk hakları gözetilmiyor

Türkiye Barolar Birliği Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Hatice Kaynak da, çocukların en sık karşılaştıkları hak ihlalleri ile çocuk haklarına ilişkin sözleşmeler ve uluslararası belgeler hakkında bilgi verdi. Adalet sürecinin çocuk hakları gözetilerek işletilemediğini belirten Kaynak, Türkiye’de sadece 90 çocuk mahkemesi olduğunu belirterek, çocukların yetişkin mahkemelerinde, yetişkinler gibi yargılandıklarına dikkat çekti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.