Doktorlar değil eşleri stratejik

Haberler

Yeniden Sağlık Bakanı olan Recep Akdağ, hekimlerin haklarını çiğneyen eş durumu atamasındaki kural ihlalini inatla yapacaklarını “kusura bakmasınlar” diye izah etti. Üstelik diğer sağlık çalışanları için de “borç yapılandırması yapması halinde” atama yapacağını söyleyip devletin alacağına karşı eşi rehin almaya karar verdi.

Av. Özgür Erbaş 

Yeniden Sağlık Bakanı olan Recep Akdağ, hekimlerin haklarını çiğneyen eş durumu atamasındaki kural ihlalini inatla yapacaklarını “kusura bakmasınlar” diye izah etti.

Eşi özel sektörde çalışan hekimlerin eşlerinin olduğu yere atanmaları yasak. Niye? Çünkü onlar stratejik personel! Bu yasak kime? Sadece hekimlere, diş hekimlerine ve eczacılara. Yani diğer sağlık çalışanları ve tüm devlet memurları için hak olan sıra doktorlara gelince yok. Niye? Çünkü onlar stratejik personel!

Çok stratejik olan bu personelin durumuna biraz daha yakından bakalım. Örneğin bir doktorun eşi mülki idare amiriyse, milli istihbarat, emniyet hizmetlerindense, hâkim, savcı veya Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya uzman erse, milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noterse sorun yok. Doktor eşinin yanına atanabilir.

Ama doktorun yine doktor olan eşi mesela özel hastanede çalışıyorsa ya da muayenehanesi varsa işte o zaman atanamaz. Uygulama öyle garip ki Ankara Barosu bile avukat-doktor çiftleri bir araya getirebilmek için dava açmıştı.

Türk Tabipleri Birliği Nisan 2015’te yapılan değişikliğe dava açmış ve yürütmenin durdurulması kararı çıkmıştı. Bunun üzerine idari pratikleri olduğu üzere yargı kararını dolanacak bir değişiklik yapıldı. Bakanlar Kurulu kararıyla Sağlık Bakanlığına kendi alanında yapacağı değişiklik için biraz esneklik hakkı tanındı. Ama o karar bu kadar esnemeyi kast etmiyor. Çünkü Devlet Memurlarının Atanmaları ve Yer Değiştirmeleri Hakkında Yönetmelik diyor ki “3 yıldır sigortası ödenen eşinin yanına devlet memuru atanır”.

Sağlık Bakanlığı “kusura bakmasınlar” diyerek doktorlara bu haklarını vermedi. Üstelik diğer sağlık çalışanları için de “borç yapılandırması yapması halinde” atama yapacağını söyleyip devletin alacağına karşı eşi rehin almaya karar verdi.

Türk Tabipleri Birliği, sevenlerin kavuşması, aile birliğinin sağlanması için hukuksal mücadele vermeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı da kusura bakmasın, bu ayrımcılığa, bu hukuksuzluğa geçit verilmesi mümkün değil. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.