Şehir hastanelerindeki çipli takibe son verilmelidir

Haberler

Tıp Dünyası – ANKARA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Adana ve Yozgat Şehir Hastaneleri’nde sağlık çalışanlarının formalarına çip yerleştirilmesi ile ilgili olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na başvuru yaptı. Başvuruda, uygulamanın açık hukuka aykırılığı göz önüne alınarak işverenlerce çiple kişisel veri toplanması uygulamasının durdurulmasına karar verilmesini ve bu kararın yayımlanmasını talep edildi.

Adana ve Yozgat şehir hastanelerinde sağlık çalışanlarının formalarına çip yerleştirilmesi, başlangıçta çipli takibin amacının çamaşırhanede formaların karışmaması olarak açıklanması ve sonrasında bu amacın mesai denetimi olarak değiştirilmesinin sağlık emek ortamı açısından kabul edilemez bir durum olduğunu belirten TTB Merkez Konseyi, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Hastane inşaatlarını yaparak Sağlık Bakanlığı’na kiraya veren şirketler tarafından sağlık çalışanlarına çip yerleştirilmiş formaların giydirilmesi, güvencesiz çalışma koşulları dolayısıyla çalışanlarda ciddi bir güvensizliğe neden olmuştur. Sonuçta da, Adana Şehir Hastanesi’nde bir sağlık çalışanı çiple yapılan takip sonucunda işten çıkarılmıştır. Dünya Tabipleri Birliği’nin işyerinde zorbalık tanımına uyan bu uygulama, fedakârca çalışan sağlık çalışanlarını suçlayıcı, aşağılayıcı ve tehdit eder niteliktedir.

Çalışanların formalarına çip yerleştirilerek takiplerinin yapılmasının herhangi bir yasal dayanağı yoktur. Anayasa ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda belirlenen ilkelere aykırı bu uygulamaya bir an evvel son verilmesi gerekmektedir.

Türk Tabipleri Birliği, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na yaptığı başvuruda, uygulamanın açık hukuka aykırılığı göz önüne alınarak işverenlerce çiple kişisel veri toplanması uygulamasının durdurulmasına karar verilmesini ve bu kararın yayımlanmasını talep etmiştir.”

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.