Kürtaj yapana 150 puan

Haberler

Yeni SUT’a göre kürtaj yapan doktorların hizmet puanı 150 oldu. Puanın apandist gibi az riskli operasyonlara göre düşük olması hekimlerin kürtaj yapmak istemeyeceği yorumlarına neden oldu.

Milliyet Gazetesi’nden Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre; yeni yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliği ile 10 hafta ve öncesi gebeliklerde isteğe bağlı kürtaj SGK kapsamına alınırken, hekimlerin “performans” hanesine yazılan işlem hizmet puanı “150” olarak belirlendi.
Puanın katarakt ve apandisit gibi, “kolay ve az riskli” olarak bilinen cerrahi operasyonlara göre çok düşük seviyede kalması, “hekimlerin fazla puan alamadıkları riskli bir işlemi yapmak istemeyeceği ve bu şekilde kürtaj oranlarının düşürüleceği” şeklinde yorumlandı.

SGK kapsamına alındı
Gebeliği 10 haftanın altında olanlara yapılabilen “isteğe bağlı kürtaj” işlemleri, 2007 yılında yayımlanan SUT ile ödeme kapsamından çıkarılmıştı. 2007’den bu yana SGK sadece “tedavi amaçlı yapılan” kürtajların geri ödemesini yapıyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın SGK’ya, “isteğe bağlı kürtajın” da devlet tarafından ödenmesi için talepte bulunmasının ardından yeni tebliğ yürürlüğe girdi.
Yeni tebliğ ile 10 hafta ve öncesi gebeliklerde isteğe bağlı kürtaj SGK kapsamına alındı. Buna göre, SGK, kendi isteğiyle kürtaj yaptıran sigortalılar için kamu, üniversite ya da özel hastanelere 191 TL tedavi masrafı ödeyecek. Kürtajı devlet hastanelerinde yaptıran kadınlar işlem için hiçbir fark ödemeyecek.
Ancak SUT’ta kürtaj için belirlenen “işlem hizmet puanı” kafaları karıştırdı. Hekimler için “performans sistemi”ne geçildiği 2011’den bu yana ilk kez SUT kapsamına giren kürtaj için işlem hizmet puanı 150,08 olarak belirlendi.

Katarakttan düşük
Puanın katarakt ve apandisit gibi “kolay ve az riskli” olarak bilinen cerrahi operasyonlara göre çok düşük seviyede kalması, “hekimlerin fazla puan alamadıkları riskli bir işlemi yapmak istemeyeceği ve bu şekilde kürtaj oranlarının düşürüleceği” şeklinde yorumlandı.
Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Demir, “Hekimler artık performansa dayalı çalışıyor ve hangi işlemden daha çok para kazanıyorsa o işlemi yapmayı tercih ediyor. Hekimlerin kürtaj yapmama hakları da var. İstemiyorum derse bunu yapmak mecburiyetinde değil. Ama sırf puan için kürtaj yapmaktan vazgeçilebilir mi, onu da bilmiyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.