TTB ve TMMOB Ulusal Beslenme Konseyi’ne dâhil edilmedi

Haberler

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun temsil edildiği Konsey’de TTB ve TMMOB’a yer verilmedi.

Tıp Dünyası – ANKARA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB), Türkiye’de gıda ve sağlıklı beslenme ile ilgili politikaların geliştirilmesinde konuya ilişkin tarafların görüş ve önerilerinin alınması amacıyla oluşturulan Ulusal Beslenme Konseyi’ne dâhil edilmedi. TTB ve TMMOB’un, konuyla ilgili ortak açıklamasında, sağlıkla ilgili doğrudan taraf olan iki meslek örgütünün bu yapıdan dışlanmasının kötü niyetli bir yaklaşım olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından “Ulusal Beslenme Konseyi Yönetmeliği Taslağı”nın 3 Kasım 2019 tarihinde birliklere gönderilen halinde konseyin üyeleri arasında gösterilen TTB ve TMMOB, düzenlemenin 9 Şubat 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan son halinden çıkarıldı. TTB ve TMMOB Sağlık Bakanlığı’na bu hatadan dönülmesi çağrısında bulundu.

Açıklamada, konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’na yazı yazıldığı ve bilgi istendiği, ancak Bakanlığın sorulara yanıt vermediği kaydedilirken, “Bakanlığın tarafımıza vermediği yanıt ancak yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandığında öğrenilebilmiştir!” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Sağlıklı beslenme politikalarının oluşturulması amaçlanan Konseye hekimlerin ve beslenme alanına ilişkin mühendislik disiplinlerin meslek örgütleri olan TTB ve TMMOB’nin alınmamasının kabul edilir bir yanı bulunmamaktadır. Aynı Yönetmeliğin 12. Maddesinde “Bilimsel komisyonların üyeleri; uzmanlık alanlarına göre üniversite öğretim üyelerinden oluşur. Üyeler; üniversitelerin yetişkin ve çocuk endokrinoloji/metabolizma bilim dalı, iç hastalıkları anabilim dalı, çocuk sağlığı ve hastalıkları anabilim dalı, sosyal pediatri bilim dalı, toksikoloji bilim dalı, onkoloji bilim dalı, eczacılık, ziraat mühendisliği ve gıda mühendisliğinden öğretim üyeleri ile beslenme ve diyetetik bölümlerinin çocuk ve toplum beslenmesi ile besin biyokimyası ve gerektiğinde ilgili bilim dalları öğretim üyelerinden oluşur” denilirken, bu üyelerin meslek kuruluşları olan TMMOB’nin ve TTB’nin dışarıda bırakılmasının arkasında Bakanlığın kötü niyetinin olduğu ortadadır. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu” gibi oluşumlar Konseyde yer alırken, TTB ve TMMOB’ye yer verilmemesi, Bakanlığın konuya bilimsel temelden uzak bir şekilde yaklaştığını göstermektedir. Beslenme politikaları, ticaret erbapları tarafından değil, bu alanda çalışan bilim insanları tarafından belirlenmelidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.