Sağlık Bakanlığı’nın aylık kirası 2 milyon lirayı aşıyor

Haberler

Sağlık Bakanlığı’nın kamu özel ortaklığı yöntemiyle yapılan ve Bilkent’teki Şehir Hastanesi ihalesine sonradan dâhil edilen yeni hizmet binası için 8 ayda 18 milyon 55 bin 498 lira 61 kuruş ödendiği ortaya çıktı.

Tıp Dünyası – HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanlığı’nın Bilkent’teki yeni binasının aylık kirasının 2 milyon lirayı aştığı açıklandı. CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer’in bilgi edinme kapsamında Sağlık Bakanlığı’na yaptığı başvuruya 2 ay sonra gelen yanıtta, Sağlık Bakanlığı’nın kamu özel ortaklığı yöntemiyle yapılan ve Bilkent’teki Şehir Hastanesi ihalesine sonradan dahil edilen yeni hizmet binası için 8 ayda 18 milyon 55 bin 498 lira 61 kuruş ödendiği ortaya çıktı.

Biçer, TBMM’de gündem dışı söz alarak yaptığı konuşmada Sağlık Bakanlığı’nın yeni hizmet binasının kira bedeliyle ilgili ayrıntıları açıkladı. Biçer’in aktardığı bilgiler şöyle:

8 ayda 18 milyon 055 bin 498 lira 61 kuruş ödendi

Bilkent Şehir Hastanesi ihalesine sonradan dahil edilen Sağlık Bakanlığı’nın hizmet binası, kamu özel ortaklığıyla yaptırıldı. Sağlık Bakanlığı, şehir hastanesi yapan şirketlerin kiracısı oldu. Üstelik ihaleleri yapan Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü de bu binada kiracı, kendi ödeyeceği kiranın ihalesini yapıyor. Sağlık Bakanlığı 2017 Ağustosunda yeni binaya taşındı. Beş aylık kira için firmaya 10 milyon 373 bin 267 lira 89 kuruş ödenmiş. 2018 yılı için bugüne kadar fatura edilen kiraysa 7 milyon 682 bin 230 lira 72 kuruş.

Kur farkı bedeli açıklanmıyor

Şehir hastanelerine ilişkin eleştirilerini, kaygılarını söyleyenleri “kıskançlıkla”, “yerli ve milli olmamakla” suçlayan iktidar, bu devasa yatırımlarının neden bütçede görünmediğinin yanıtını bir türlü veremiyor. Şirketlere ne kadar kira ödeyeceklerini açıklamıyor. Kur garantili, yüzde 70 doluluk garantisi verilen bu hastanelerin kiralarının Doların 4 Lira, Euro’nun 5 Lira olduğu dönemde ne kadara çıktığını açıklamıyor.

“Kira değil taksit” aldatmacası

Sağlık Bakanı şirketlere yapılan ödemenin kira değil “taksit” olduğunu söylemişti. 2018 yılı Bütçe Kanunu görüşmelerinde aynen şöyle söylemişti Bakan Demircan: “Arkadaşlar, şehir hastaneleriyle Türkiye bir büyük sorunu aslında çözüyor. Meseleyi şöyle görelim: Türkiye bu hastaneleri yaptırıyor ve taksitle satın alıyor. Şu anda kaynağımız yok ki alalım. Bunlar kira değil yani burada algıyı bir düzeltelim. Şimdi, arkadaşlar, ben asistanlığımda, uzmanlığımda uzun süre kiralarda kaldım, evlerde kirada durdum. Hiç çıktığımda, ayrıldığımda yani kirada kaldığım evlerden ayrıldığımda “Şimdi burası sizin.” deyip kimse vermedi. Yani kiralamada kaldığınız yer sizin olmaz. Bu bir yanlış tercümedir, doğrusu bunun taksitlidir; biz bunu taksitle alıyoruz, yaptırdık, ekleri alıyoruz”.

Sağlık Bakanlığı bu kirayı kaç sene daha ödeyecek?

Sağlık Bakanlığı’na bilgi edinme kapsamında yaptığımız başvuruya 2 ay sonunda yanıt geldi. Sağlık Bakanlığı’na şirketin “kira fatura ettiği” ortaya çıktı. Bu faturanın içinde vergi var mı, stopaj var mı, şirket buradan elde ettiği gelirin vergisini ödüyor mu bilmiyoruz. Nasıl bir sözleşme imzalandı ki kiranın küsuratı çıkıyor, bilmiyoruz. Binanın bakım, onarım hizmetlerini taşeron işçiler mi veriyor, bunlar kadroya alınacak mı bilmiyoruz. Sağlık Bakanlığı bu kirayı kaç sene daha ödeyecek, bilmiyoruz. Dolara endeksli kirasının ne kadar arttığını, bilmiyoruz.

Çalışanların hakkı kira bedeline

Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinde görünmeyen bu binanın kiraları döner sermayeden ödeniyor. Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarına ve hastanelere çok gördüğü döner sermayeyi bol keseden şirketlere kira olarak ödüyor. Her yıl 14 Martlarda sağlık çalışanlarına müjdesi verilen, ama asla hayata geçmeyen fiili hizmet zammını, emekli maaşlarında iyileştirmeyi, döner sermaye paylarının yükseltilmesine eli varmayan hükümet, şirketlere milyarlarca lirayı sular seller gibi akıtıyor.

Kamu zararı soruşturmalarının akıbetini merak ediyoruz

Çok değil 3 sene önce Ankara’da ikiz kuleleri özel misafirler için klinik konukevi yapacaklarını söyleyerek 10 yıl için 36 Milyon Liraya kiralayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kamu zararı nedeniyle soruşturma başlatmıştı. Bu soruşturmanın akıbeti nedir bilmiyoruz. Bu sözleşmeleri iptal eden Eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu “Yeni hizmet binamız tamamlandığında Bakanlık ve bağlı kuruluşların merkez teşkilatlan için herhangi bir kiralık binaya ihtiyaç kalmayacaktır” demişti. Ama bugün Sağlık Bakanlığı’nın tüm merkez teşkilatı kiracı oldu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.