Mehmet Uhri
Fatih Balkan’ın geçtiğimiz mart ayında çıkan Lacivert Ülke isimli kitabı Dostoyevski’nin Ecinnileri tadında bir alt metin ile okuyucuyu başı sonu olmayan bir yolculukla baş başa bırakıyor.
Lacivert Ülke pek çok roman gibi hatırlama ve hatırladığını dile getirme üzerine kurulu olay örgülerinden oluşuyor olsa da katmanlı yapısı ile okuyucuyu içindeki matruşkalara doğru zorlu bir yolculuğa da çıkarıyor.
Hem de ne yolculuk?
Hepimizin içinde yaşayan pek çok karakteri Çınar, Deniz, Yıldız, Sakallı ve Poseidon (Tanrı) gibi isimler altında konuşturup buluşturuyor.
Kitap, bu beş ana karakteri ve yan karakterleri ile “içimizdeki bizi” yani matruşkalarımızı da görünür kılıyor.
İçimizde yaşattığımız matruşkaların aralarındaki mücadeleyi, gelgitleri, birinin diğerini hizaya sokma, kendine benzetme, benzetemediği yerde yok etme çabalarını anlatıyor.
İnsan çağdaş Ecinnileri okuyormuş hissine kapılıyor.
Kitaptaki olay örgüsü ve detaylar ayrı bir zenginlik barındırıyor olsa da karakterler üzerinden içimizdeki matruşkalar etrafa saçılıyor.
Okuyucu hangisi ile empati kuracağını bilemez veya seçemez hale geliyor.
Yazar okuyucusunu içeriye bakmaya ve kendi ile hesaplaşmaya zorlarken beş ana karakteri üzerinden içimizde yaşattığımız matruşkalarla yüzleşmeye davet ediyor.
Okuyucunun aklında “Hangisi şu an olduğun sen? Hangisi olmayı hayal ettiğin sen? Hangisi içinde olmasına katlanamadığın sensin?” gibi sorular beliriyor.
Kitabın sonuna doğru okuyucu tüm o karakterlerin öfke, arzu veya düşünce olarak içinde yaşamakta olduğu ile yüzleşiyor.
Aralarında seçim yapmak anlamsızlaşıyor.
Yazar kitabıyla bir şey daha yapıyor;
İçerideki matruşkalar ile yüzleşmek yerine çoğunlukla dışarıyla oyalanılan bir dünyada kendini arayanlara veya kendine bakmaya çabalayanlara “İçerideki ecinnilerini bulup çıkarıp onları eşleştirmek veya barıştırmakla koca bir ömür tüketiyor olabilirsin” mesajını da veriyor.
Fatih Balkan’ın son kitabı Lacivert Ülke Ecinniler tadında bir alt metin ile okuyucuyu başı sonu olmayan şiirsel bir yolculukla baş başa bırakıyor.