Müftülere nikâh kıyma yetkisi verilmesine tepki

Haberler

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör, müftülerin nikâh kıymasının kadınların ikincilliğini yaygınlaştıran bir uygulama olacağını söyledi.

Tıp Dünyası – ANKARA

AKP’nin geçen dönem TBMM’nin kapanacağı gün gündeme getirdiği, müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi veren “Nüfus Hizmetleri Kanunu” tepkiyle karşılandı. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör, konuyla ilgili olarak Tıp Dünyası’na yaptığı açıklamada, müftülerin nikâh kıymasının kadınların ikincilliğini yaygınlaştıran bir uygulama olacağını söyledi.  

Güngör’ün açıklamaları şöyle:

“Nüfus kanunundaki değişiklikler yönetmeliklerle düzenlenen prosedürleri yasal hale getirir ve mahkemelerin karar yetkisini kişilere bırakırken kadınların evlendikleri ya da ayrıldıkları erkeklerin soyadlarını alırken ya da erkeklerin çocuklarını kabul etmesini kolaylaştırıyor gibi görünüyor. Bunun dışındaki değişiklikler yine mahkeme kararına bağlı.

Diğer bir konu müftülere evlendirme yetkisinin tanınması. Bu konuyu imam nikâhı kıydıranlarla konuştuğumuzda bu değişikliğin çocuk evlilikleri ya da ikinci, üçüncü evlilikleri azaltma konusunda olumlu bir etki yapmayacağını söylediler. Hatta artırabileceğini çünkü bir otorite kabul ettikleri imam ya da müftü resmi nikâh kıymadan yalnızca dini nikâh kıydığında buna itiraz edemeyeceklerini dile getirdiler. Bu değişikliklerin hepsi bir arada düşünüldüğünde kadınların erkeklere tabiyetini, bağımlı kalmasını ve toplumda kadınların ikincilliğini ortadan kaldırmak yerine pekiştiren değişiklikler olacaktır. Dini nikâh kadının rızasının yalnızca doğrudan kendileri tarafından değil ikinci kişilerle de iletilebildiği bir evlenme şekli. Kadının insan olarak varlığını adına konuşma yetkisi verilen kişilere bağlayan bu durum kadının toplumsal statüsünü çok belirlemektedir. İmam nikâhıyla evli kadınlar bu yasayla evliliklerinin meşruiyetinin artacağını düşünmekteler. Ancak imam nikâhını talileştiren kadınların haklarının kısıtlanması ve kullanılmasının engellenmesidir. Müftülerin nikâh kıyması kadınların ikincilliğini yaygınlaştıran bir uygulama olacaktır. Resmi nikâhla kazanılan haklar dini nikahla çeliştiğinde kullanılamaz hale gelebilecektir.

Meclis boşanma komisyonunun kadınların şimdiye kadar kazandıkları hakları ortadan kaldıran önerileri dikkate alındığında sürecin haklarımızı elimizden almaya yönelik işleyeceğini öngörebiliriz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.