‘Yayınlarda illüstrasyonlardan destek almanın faydası ve gücü farkediliyor artık’

Haberler

Elif Ceren Çümen: “Çocukluğumdan beri çiziyorum. Lisede iken biyoloji öğretmenim hem tıp okuyup hem de çizime devam edebileceğim konusunda beni ikna çabalarını hatırlıyorum.

Üniversitenin ilk yılı, tıbbı seçmiş olmakla ilgili soru işaretleri taşıyordum. Medikal illüstrasyonla tanışınca hekimlik mesleğimi de sevmeye başladım. Kişisel çabalarla kendimi geliştirmeye çalıştım.”

Dr. Seyfi Durmaz

Henüz ülkemizde bu alanda eğitim veren akademik bir kurum yok, fakat medikal illüstratörler var. Elif Ceren Çümen, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi ve medikal illüstratör. Çocukluğundan beri çiziyor. Lisedeki biyoloji öğretmeninin kendisini hem tıp okuyup hem de çizime devam edebileceği konusunda ikna etmeye çalıştığını hatırlıyor. Hekimlik mesleğini metikal illüstrasyonla tanıştıktan sonra sevmeye başlamış ve kişisel çabasıyla kendisini geliştirmiş. Elif Ceren Çümen ile “medikal illüstrasyonu” ve tıptaki karşılığını konuştuk.

  • Medikal illüstrasyon ile tanışman nasıl oldu?

Ege Üniversitesi Hastane koridorlarında bir süreliğine sergilenen Merve Evren'in Medikal illüstrasyon sergisine denk geldiğim anda bu mesleği keşfetme kararı aldım. O dönem Ege Üniversitesinin Halk Kitapları Sağlık Serisinin son kitaplarının kapaklarını resimledim. 

Sonra devamı geldi.  Medikal İllüstratör Levent EFE ile tanıştım, bu alanın kurumsallığını o zaman görmüş oldum.  13. Ulusal Sinirbilim Kongresi'ne medikal illüstrasyonu tanıtmaya yönelik çalışmalarla katılmam istendi. KBB'ye ait bir makaleye çizdim ve sonra o çizim sürecimi kongrede bir poster sunumu ile sergiledim. Aynı kongreye Merve Evren ile ortak bir sergi ile katıldık. Böyle böyle kendimi bu alanın içinde buldum.

  • Bu alanın olumlu karşılıkları?

Çizerken öğreniyorum ve öğrenirken de yeni illüstrasyon fikirleri geliyor aklıma. İki mesleğim birbirini besliyor adeta. Kendimi mesleğime ait hissediyorum. Hem tıbbi çizer hem doktor olmanın çok alışıldık bir şey olmaması da bana kendimi farklı hissettiriyor. 

Bir de mesela kongrede Gazi Yaşargil ile tanıştım. Benim bir çalışmamı satın aldı ve geliri Ege ONKODER' e  bağışlandı. Benim için gururlu bir andı. Böyle güzel tanışıklıklara ortam sağlıyor olması da olumlu karşılıklarından bence kısaca. 

  • Tıptaki karşılığı nedir bu alanın?

Makalelerin, kitapların, halka yönelik broşürlerin illüstrasyonlarla anlaşılabilirliklerinin kuvvetlendirilmesinden tutun da üç boyutlu modellemeler, animasyonlar ile tıp eğitimine katkı sağlamaya kadar görselliği kapsayan her şey denebilir.  Artırılmış gerçeklik ile eğitimin tıp eğitimine uygulanmasının gündemde olduğu şu dönemlerde Medikal illüstratörlere de çok iş düşüyor açıkçası. Ayrıca kişiye özel protez tasarımı, anaplastoloji gibi alanlara da yönelmek mümkün. 

  • Türkiye'de medikal illüstrasyon gibi bir alanda olmak nasıl bir his?

Takdir eden çok ama bunu görünen bir değere dökmede sıkıntı var. Sanki bu bir hobiymiş ve keyif alıyor olmam yeterliymiş gibi. Oysa ben Medikal İllüstratör olarak çalışmayı ve geçimimi bu şekilde sağmayı planlıyorum.

Ama yayınlarda görsellerden destek almanın faydası ve gücü farkedilmeye başlanıyor artık. Zamanla bu konudaki duyarlılığın oturacağını düşünüyorum.

Bunun yanı sıra Türkiye'de bu işi profesyonel olarak yapan çok az kişi var, bu kişilerden biri olmak da bana kendimi farklı, kimi zaman özel hissettiriyor. 

  • Gelecek planlarında ne var? Tıp mı, medikal illüstrasyon mu?

Henüz kararsız olduğum bir konu. Bir tutkuyu mesleğe çevirmenin bildik dezavantajlarından çekiniyorum. Ayrıca hekimlik mesleğini ve bu süreçte her gün yeni bilgiler edinmeyi de seviyorum. Şu an için hem hekim hem medikal illüstratör olmak var gelecek planlarımda demek daha doğru olacak. 

Diğer çalışmalara bu adresten ulaşabilirsiniz: www.elifcerencumen.com

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.